Czy wiesz jak grillować polędwicę?

Polędwica wieprzowa jest idealna do grillowania.
Polędwica wieprzowa to bardzo delikatny kawałek mięsa wykrawany z okolic schabu świni. Smakuje wyśmienicie upieczona na grillu. Oto kilka przydatnych wskazówek, dzięki którym polędwica wieprzowa z grilla wyjdzie miękka i soczysta.
/ 24.03.2018 15:51
Polędwica wieprzowa jest idealna do grillowania.

Polędwicę przed wrzuceniem na ruszt należy zamarynować i natrzeć przyprawami.

Najlepiej smakuje ugrillowana metodą pośrednią, opakowana w folię aluminiową. Grilluj się ją ok. 20-30 min. Na grillu gazowym może potrwać to 15 min dłużej.

Gotowa polędwica powinna mieć temp. 71 st. C, ale zdejmij ją z rusztu kiedy będzie miała temp. 68 st. C i odstaw na moment, aż mięso dojdzie do temp. 71 st. C.

Polej pokrojone mięso sokami, które z niej wyciekną podczas krojenia.

Jeżeli masz grill gazowy, grilluj polędwicę metodą pośrednią przez 25-40 min, obracając ją kilka razy. Jeżeli po 40 minutach mięso nie będzie gotowe, zmniejsz ogień i dopiecz metodą bezpośrednią.

Zobacz także: Tabela temperatur i czasu pieczenia mięs

Redakcja poleca

REKLAMA