Czy wiesz jak przygotować pieczeń z truflami?

Trufle. fot. Fotolia
Oto przepis na pieczeń z truflami
/ 10.08.2010 00:38
Trufle. fot. Fotolia

Składniki:

  • 1 kg udźca,
  • 3-4 trufle,
  • 200 ml madery,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka mąki,
  • sok z cytryny,
  • 1 marchewka,
  • kawałek selera,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • sól

Umyte mięso natrzeć sokiem z cytryny i zostawić na 24 h. Naszpikować połową pokrojonych na paseczki trufli. Osolić, oprószyć mąką i zrumienić na maśle.

Dodać resztę trufli, oczyszczone, pokroje warzywa. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, podlewając maderą.

Na wpół miękką pieczeń wstawić na 30 min do piekarnika o temp. 230 st. Sosem polać mięso pokrojone na plastry.

Zobacz także: Tabela temperatur i czasu pieczenia mięs