Czy wiesz jak przygotować zupę „Garnek szczęścia”?

Do smacznej, domowej ogórkowej najlepsze są domowe kiszone ogórki.
Intryguje Cię, co kryje się pod tą tajemniczą nazwą "Garnek szczęścia"? Odpowiedź jest prosta – przepyszna zupa, którą dzięki podanym wskazówkom wykonasz bez problemu.
/ 20.05.2010 12:14
Do smacznej, domowej ogórkowej najlepsze są domowe kiszone ogórki.

Składniki:

mięso mielone (400 g)

2 cebule

2 ząbki czosnku

ryż (1 ugotowana torebka)

jajko

2 ogórki kiszone

8 pieczarek

2-3 papryki

zioła prowansalskie

sól, pieprz, wegeta

zaprawka (łyżka mąki i 2 łyżki śmietany)

Wykonanie

Z mięsa, ryżu, surowego jajka, czosnku, odrobiny soli i pieprzu uformuj malutkie klopsiki (z 400 g wychodzi ok. 25 sztuk). Usmaż je następnie na patelni. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Podsmaż.

Zagotuj 1,5 litra wody. Dodaj kostkę rosołową. Do bulionu wrzuć pokrojone w kosteczkę: paprykę i w ogórki.

Zobacz też: Zupa jak obraz, czyli czego lepiej nie łaczyć

Gdy papryka będzie wystarczająco miękka, dodaj klopsiki, pieczarki, cebulę, 3 łyżki ziół prowansalskich, pieprz, wegetę. Podgotuj jeszcze jakieś 15-20 minut.

Zmieszaj łyżkę mąki z dwoma (lub trzema) łyżkami śmietany. Zaprawkę wlej do zupy.

Danie proponuję spożyć dopiero na drugi dzień – wtedy smakuje najlepiej.

Redakcja poleca

REKLAMA