Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Czy wiesz jak uratować przesoloną zupę?

Zobacz artykuły na temat:kuchniasól
Czasami podczas solenia wieczko solniczki obluzowuje się i do zupy wpada za dużo soli. Co w takiej sytuacji zrobić? Nie wylewaj jej i nie szukaj nowego pomysłu na sobotni obiad, po prostu pozbądź się słonego smaku starymi i niezawodnymi sposobami.

Do zupy wrzuć dwa surowe białka jajka (białko bowiem wiąże sól). Później przecedź zupę przez sito albo po prostu zbierz z powierzchni ścięte białko.

Wrzuć do zupy poćwiartowane jabłko i gotuj ok. 10 min. Nie bój się, zupa nie będzie miała jabłkowego smaku:)

Możesz dolać przegotowaną wodę i rozcieńczyć zupę, ale nie jest to zbyt dobre rozwiązanie – zupa zwyczajnie może być zbyt rzadka. Oczywiście jeśli preferujesz taką konsystencję, jest do metoda odpowiednia dla Ciebie.

Dodaj do zupy jogurt albo śmietanę (ewentualnie mleko) – smak będzie znacznie łagodniejszy.

Wrzuć do przygotowanej zupy surowego, obranego dużego ziemniaka (ale niepokrojonego!). Gotuj zupę ok. 10 min. Ziemniak wchłonie wówczas nadmiar soli. Pamiętaj, żeby nie pozostawiać go w zupie! (wtedy ponownie będzie za słona). Śmiało mogę polecić ten sposób – jest bardzo stary, popularny, a przede wszystkim – skuteczny.


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 11
dodano: 18:21 2015-11-17 przez: ~ch.....pani domu (31.174.*.*)
ziemniak super...ale zupa calkiem się rozgotuje...masakra
dodano: 05:15 2014-07-23 przez: ~agatek (94.240.*.*)
dodałam jabłko i pomogło:) gotowałam zupę cukiniową, która dzięki temu zabiegowi zyskała nowy składnik, okazało się że jabłko smakuje w niej świetnie
dodano: 20:18 2014-03-07 przez: ~gość (213.205.*.*)
Ja też zrobiłam białko i dupa , pływające jajko w grochowce wygląda kiepsko a na dodatek zupa dalej slona
Zamów darmowy newsletter