Czy wiesz jak zrobić grillowaną pierś z kurczaka w marynacie cytrynowej?

Grillowany kurczak.
Przepis na grillowaną pierś z kurczaka, marynowaną w aromatycznej marynacie cytrynowej.
/ 05.05.2011 10:55
Grillowany kurczak.

Składniki: 1 kg piersi z kurczaka, pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin, pół szklanki świeżego soku z cytryny, otarta skórka z 1 cytryny, 2 duże ząbki czosnku (zmiażdżone), 1 łyżka oregano, 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu

Opłukane piersi z kurczaka umieść w woreczku foliowym z zamknięciem lub w naczyniu.

Zmieszaj wszystkie składniki w do marynaty i zalej nią kurczaka.

Wypuść powietrze z worka, zamknij szczelnie, rozprowadź równomiernie marynatę i wstaw do lodówki na 2-6 godzin.

Naoliw ruszt. Rozgrzej grill do średnio wysokiej temperatury.

Połóż piersi na ruszcie i grilluj przez 10-12 min, obracając co 4-5 min.

Po tym czasie sprawdź, czy są już gotowe. W tym celu natnij nożem mięso w jego najgrubszej części. Jeśli mięso jest białe, bez różowego odcienia, możesz ściągnąć piersi z rusztu.

Zobacz także: Jak dobrać marynatę do mięsa

Redakcja poleca

REKLAMA