Składniki: 1 kg piersi z kurczaka, pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin, pół szklanki świeżego soku z cytryny, otarta skórka z 1 cytryny, 2 duże ząbki czosnku (zmiażdżone), 1 łyżka oregano, 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu
Opłukane piersi z kurczaka umieść w woreczku foliowym z zamknięciem lub w naczyniu.
Zmieszaj wszystkie składniki w do marynaty i zalej nią kurczaka.
Wypuść powietrze z worka, zamknij szczelnie, rozprowadź równomiernie marynatę i wstaw do lodówki na 2-6 godzin.
Naoliw ruszt. Rozgrzej grill do średnio wysokiej temperatury.
Połóż piersi na ruszcie i grilluj przez 10-12 min, obracając co 4-5 min.
Po tym czasie sprawdź, czy są już gotowe. W tym celu natnij nożem mięso w jego najgrubszej części. Jeśli mięso jest białe, bez różowego odcienia, możesz ściągnąć piersi z rusztu.
Zobacz także: Jak dobrać marynatę do mięsa