Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Czy wiesz jak zrobić kurczaka z rożna?

elizabeth81
Porada internauty
Zobacz artykuły na temat:dróbgrillmięsoprzygotowanie potraw
Dobry przepis na chrupiącego i soczystego kurczaka z rożna przyda się na pewno każdemu miłośnikowi grillowania.

kurczak z rożna.

kurczak z rożna.

Zacznij od wymoczenia kurczaka w marynacie (możesz zrobić według mojego przepisu). Najlepiej marynować kurczaka w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym, który ściśle przylega do mięsa. Włóż woreczek do lodówki na 3 godziny.

Zainstaluj w grillu rożen i rozgrzej go do wysokiej temperatury.

W miedzy czasie natrzyj wyjęte z marynaty mięso aromatyczną nacierką. Marynatę przelej do pojemnika/tacki na tłuszcz.

Przymocuj kurczaka do rożna. Najprościej zrobić to w ten sposób: skrzyżuj nóżki i zwiąż je mocno sznurkiem, po czym obwiąż całego kurczaka dłuższym sznurkiem, zaginając skrzydełka do środka. Nabij kurczaka na szpikulec zaczynając od szyi, dokręć z dwóch stron widełki i gotowe.

Podłóż pojemnik/tackę z marynatą bezpośrednio pod kurczaka.

Zakryj grill i piecz kurczaka przez ponad godzinę. Co 20 minut polewaj go sokami z tacki, ale nie rób tego przez ostatnie 20 minut pieczenia – skórka musi zdążyć wyschnąć.

Przed wyjęciem kruczka, sprawdź temperaturę mięsa. Włóż termometr między pierś a nóżki – jeżeli temperatura wyniesie ok. 85 st. C, zdejmij kurczaka z rożna.

Połóż kurczaka na talerz, przykryj go folia aluminiową i odstaw na 15 minut. Pokrój go i podawaj polanego sosem z tacki odciekowej.

Zobacz także: Tabela czasu grillowania drobiu


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 3
dodano: 12:57 2014-03-12 przez: ~gość (31.174.*.*)
Ważne jest przede wszystkim to, że z takiej kury wytapia się tłuszcz! Kawałek kurczaka z rożna to dużo lepsze rozwiązanie niż np. kotlecik ;) Zapraszamy na www.nazdrowiesposob.com! :)
dodano: 21:25 2014-03-10 przez: Filip1919 (178.42.*.*)
TO żeś sekret nam zdradził, o dzięki Ci wielki kucharzu :D Natrzeć kuraka przyprawami i go marynować całą noc. A konkreciki to gdzie, hę? Jakie przyprawy, jaka marynata? To byłoby pomocne :)
dodano: 17:42 2014-03-08 przez: ~gość (83.26.*.*)
Przekabinowane, tacki folie zbedne marynata "jalowa" i czas marynowania za krotki kura musi sie marynowac najlepiej cala noc i to konkretnie natarta przyprawami.
Zamów darmowy newsletter